Bach, Chopin. Maar nu!

 

 

 

 

 

Bach, Chopin. Maar nu!  een concert met 3 x 3 preludes en beschouwingen en verhalen

Waar gaat muziek eigenlijk over? Wat kan je horen? Wat is er in de loop van de tijd veranderd en wat niet? Waar vandaan haalt een componist inspiratie.

J.S. Bach (1685 – 1750) als hoeksteen/godfather

F. Chopin (1810 – 1849) romanticus, door Bach geïnspireerd

L.L. Trytten (1958 leeft nu) ook romanticus, ook door Bach geïnspireerd, maar anders

 

Deze composities zijn te horen:

J.S. Bach – Prelude in A majeur, BWV 888, en dis mineur BWV 877, en f mineur BWV 881

Fr. Chopin – Prelude op. 28 no. 7 (A majeur), no. 4 (es mineur), no. 18 (f mineur)

Lorre Trytten – Prelude in A groot, Prelude in es klein, Prelude Tango in F klein


silhouet door: Liesbeth Heikens

Johann Sebastian Bach (Eisenach-Duitsland, 21 maart 1685 – Leipzig, 28 juli 1750) was een Duits componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste  muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek, vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde. Naast zijn verdienste als componist heeft hij ook als geen ander laten zien hoe belangrijk de constructie van een compositie is, alsmede de maximalisatie van een altijd in proces zijnde spanningsopbouw en -afbouw.

Frédéric François Chopin, eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin (Żelazowa Wola-Polen, 1 maart of 22 februari 1810 – Parijs, 17 oktober 1849), was een Pools componist en pianovirtuoos uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en geldt als een der grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis. Zijn muziek, een persoonlijke fusie van West-Europese klassieke elementen en traditionele Poolse, benut de expressieve en technische eigenschappen van de piano volledig.Tussen 1837 en 1847 onderhield hij een stormachtige relatie met de Franse schrijfster George Sand. Chopins toch al slechte gezondheid ging verder achteruit en in 1849 stierf hij in Parijs aan tuberculose.

Lorre Lynn Trytten (1958 leeft nu – Wisconsin-VS) is violiste, altvioliste en componiste. Ze is in de Verenigde Staten geboren en heeft van de Universiteit van Wisconsin een Bachelor of Music. In Nederland studeerde ze barokviool, viool en compositie in Amsterdam en Utrecht. Zij heeft gewerkt bij klassieke symfonieorkesten en kamermuziekensembles en bij verschillende bands (o.a. Flairck). Ze was jarenlang lid van het Willem Breuker Kollektief en het Gustav Klimt strijkkwartet. Haar composities zijn uitgevoerd in binnen- en buitenland door amateur en professionele solisten, orkesten, bands, koren en kamermuziek ensembles.  In 2019 heeft ze met groot genoegen meegewerkt aan het 24preludia-project van Jacqueline voorheen Frederique (de podcast Bach. En nu? #4 en #15). In haar werk hoor je de versmelting van verschillende muziekstijlen uit verschillende werelddelen.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.